Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A haboru !.. - a kegyetlenseg legfelsö foka..

2014.07.17

Hogy a vilag kegyetlen es becstelen azzal nem mondok ujat.. A haboru iszonyatarol - es szavak nem elegendöek hogy a haboruhoz jelzlöket tegyunk - ma nem sokat tudunk..

Emma nenit Zagyva Merey Emmat es fiat Zagyva Tibort csak demonstracioikrol ismerjuk, mar aki ismeri, de sorsukrol semmit..

Pedig legendaba illö  a csaladjuk törtenete.. Igazi drama..- egy rövid epizod, de lesz folytatasa is..

Nehany epizod az alul levö oldalon megtalalhato..

Emma neni edesapja a regi Magyarroszag Zombor varosaban közel ketszaz szerb embert mentett meg a szerbiaba bevonulo Hortysta kivegzö osztag elöl..

Alllitolag a bevonulo katonakra civil szerbek löttek, es ezert a szerbiai Bacskban .- ahol edesanyam is szuletett - nehany het alat közel ötezer szerbet vegeztek ki kulönfele okobol.. - asszonyt gyereket öregeket is...

A haborus frodulat utan a szerb kommunistak megtorlaskepp negyvenezer magyart s köztuk zsidot es szerbet vegztek ki..

'Emma neni edesapja elete kockaztatsaval közel ketszaz szerbet lementdeett meg..- ennek ellnere a szerb partizanok öt is kivegztek.. Hiaba kuldött delgaciot a megmentett szerbek a partizan parancsnoksagra, a kiovegzes akkorra mar megtörtent..

A csalad teljes vagyonat elkoboztak es a gyilkossagokban jeleskedö partizanok csaladjai közöt osztottak szet..

Emma neni batyja nevelte egy ideig.. Batyja Istvan egyetemre nyert felvetelt, de az elsö egytemi honapok utan felforgato gondolatainak vadja miatt letartoztattak es pszichiatriai kezeleset rendeltek el..

innen majd Tibor irasabol idezek..

..  apai nagyapam a Slavonia - i Zupanja városában szuletett ahol a csalad vizimalmot üzemeltetett a Száva folyón..

Legidösebb gyermekeként édesanyjával 1919- ben Zombor városába költözött, ahol szatócsboltot nyitottak. Előtte azonban az első világháború végefele, 1917 februárban úgy menekült meg a az Osztrák-Magyar- Monarchia hadseregébe való besorozástól, hogy eljátszotta a sorozóbizottság előtt azt, hogy süket, semmit sem hall és így nem értheti meg a parancsokat sem.

Ő soha semmilyen nyilvános szereplésben nem szerepelt, visszahúzódóan éldegélt feleségével, egy eldugott kis zombori mellékutcában., ahol a boltjuk is volt

Volt még egy szőlője kis borospincével fenn a batinai dombokban, ahová néha hetekre visszahúzódott és a szőlőjét, konyhakertjét művelgette, kikapcsolódva a város zajától

1944 késő őszén, amikor a partizánok már javában lincseltek Zomborban, erte is eljöttek, avval a kifogással, hogy segíteni kell valamilyen fizikai munkában.

El is ment velük, de két nap múlva véresre verve ( néhány fogát kiverték, kezét eltörték ) visszajött. Elkezdte mesélni a feleségének, mit látott, s hogy egy szerb barátja felismerte, aki partizánnak ment és a közbenjárására szabadult ki.

A felesége mondta, azonnal szökjön el a háztól, fel a batinai dombok közé, nehogy megint érte jöjjenek a partizánok. Nme hallgatott a feleségére, azt mondta nekoi, akit egyszer kiengedtek, azt már sose viszik megint vissza.

Még aznap este eljöttek érte megint és megint elvitték, avval, hogy valamilyen tanuvallomást kell adnia. Sose nem látta többé senki. Illetve állíytólag felismerte valaki, amint Zombor egyik utcáján 1944 szilveszterén vezettek a partizánok drótokkal a kezüknél összekötött meztelenül vezetett véresre vert embereket, s a sort egy szekér zártza, amire azokat dobálták föl, akik már nem tudtak menni, vagy meghaltal a lincselésbe..

Az egyik ház ablakából figyelve valaki felismerte, amikor az egyik hozzá kötözött szerencsétlennel kitörtek a vezetett csoportból és be akartak szaladni a nyitott házkapun, de elestek és a partizánok utolérték őket 

.. Emma neni edesapjanak törtenete  meg ennel is megrazobb..

Miert vegztek ki azt a senkienk nem arto nagyapat ?.. Miert kellet ilyen megalazva es kinok közt meghalnia ? .- miert ?.. ..- miert miert ?..

es visszahngzik a kerdes ujra es ujra es nem akar elnemulni .. miert kellet a a kis szatocsboltosnak es anyi annyi artatlan embernek meghalnia, akinek a harchoz, haboruhoz semmi de semmi sde semmi köze sem volt..!?

----- Legyen vege minden haborunak !..- azonnal legyen vege !..- Innen erröl a helyröl, azonnal ezt parancsolom !  

.Hazugsag minden a földön..- de a leghazugabb es a legkegytlenebb a haboru..

. folytatas következik...  csavargo