Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jo-öreg kormanyos

2014.07.10

Emlekezes azokra a boldog bekeidökre..  A kadar kor egyik szigete volt a szombathelkyi Ferrum szinpad,.. - melynek magam is negy eveig tagja voltam..

... A szxinpadra sokat gondulok, hogy milyen boldogok voltunk, mennyit  jatszottunk az  abszurdokat, gorekszket, szinhazasdit , - milyen reg is volt ..
 
.. Mrozektöl a Haz a hataron, a Minta mokus,  Szent csalad, Gubancok, a Kiraly meztelen, meg a nyari faluturak...

 
Emlekszel meg mikor a Sövi, Ceci, meg a Foti,  Tundi, Kutndi meg többiek, egyutt jatszotttunk..  Mi a Kadari vilagban  helyet nem talalo sok fiatal.. - es  Ferrumban othonra es tarsakra söt mi több csaladra leltunk..
 
Mennyi proba, mennyi jatek mennyi  szomorusag, mennyi munka. - es nevetes a terdunket csapkodva.  Magam elöt latlak, a gesztusaidat a mozdulatokat..  A jatekot mindig Te elvezted a legjobban a porond mester..
 
Mennyire eleven bennunk a regmult...  Az elödasok a nevnapok, unnepek, a falujarao utak.. Pakolni a buszra a diszleteket fel-le..- mennyi kaland, mennyi romantika, mennyi baratsag könny, mennyi szerelem, mennyi emlek...
 A nagy, komoly beszelgetesek, a nagy vitaak.. A darabokrol vagy csak ugy az eletröl a mindennapok csodairol dramairol ...
 
.Es ami legszebb volt az egeszben hogy egyutt !.. Egyutt keszultunk dolgoztunk, botladoztunk, es egyutt örultunk a falusi kulturban felcsendulö tapsnak !  De a legszebb az volt, hogy egyutt mindannyian !.... igazi nagy csalad.. - Morgolodas, ölelkezes tel es tavasz es nyar, de egy sziv egy öleles..
   
... Vannak kik mar csak a mi emlekeinkben elnek. akik sorsunk közös  targediajabol egy messzi elöadasra  indultak, oda, ahonnan mar nincs vissza.. Oda  a szinhazakon csillagokon tuli odaatra...
 A surgölödö kedves Joci, a fiatalon is öreguras  Maki a keseru humoru Peter....
 
.. O, sak egyszer.!.- Csak meg egyetlen egyszer fogodzhatnank össze ott a fuggöny mögött, egy utolso elköadason, mint annyiszor... Kez a kezhez sziv a szivhez fogodzva...
 
Nem lehet hogy elmuljon örkre az amit a szeretet gyurt eggye.. azok a gyönyöru honapok evek.. Belevestek magukat a husba csontba verbe..
 
.. Regen volt... huszon evesen, kezemben friss diplomaval  kazanfutökent kerestem tarsakat s önmagam..
 
A felnöttkor maganyanak elsö lepeseit tettem egy idegen vilagban.. Kerestem helyem es önmagam..
 A Ferrum fogadott be.. - emlekszem az elsö napra..- a probateremben az mmik elsö emeleten.. Ultunk  a tiszta parkettos padlon körben.. Es ott voltak ös is akik mar nincsenek...
 
Es a hajo megy tovabb.. Uj matrozokkal, uj partok fele.. Par öreg tengeri medve maradt mar csak a fedlezeten..- Es a kormanyos..
 
De hallom hogy a uj elsö tiszt probalja a Ferrum navigakast..
 
A jo öreg kormanyos pipajat szivja es mesel..

 
A hajo megy uj tengerek fele.. - regi matrozokra ki emlekszik mar,  eltuntek mar azok a boldog kikötök is , emlekuket is elnyeletek a habok.. Csak a kormanyos örzi meg azt a regi  szep meset. 

 
  egy matroz egy tavoli kikötöböl