Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angyali latogatas

2015.01.04
 
.... Januar elseje, es alig paran az utcakon.. Csamborgok erre-arra, s atgfut a szemem  egy furcsa keleties feliraton.. Elsö pillanatban Thai vendeglönek neztem  de visszapillantok, es ezt olvasom Thai Buddhiska Temple.. - Thai Buddhista Kolostor.. 
 
Göteborgban is van ilyen, de nem vettem a faradsagot, hogy elzarandokoljak a centrumtol husz kilometerre levö kulvarosi kolostorig - pedig a Buddhizmus lelkes hive es kritikusakent, regota izagtott hogy felkesessem..
..- emalt is irtam nekik, es valszoltak, hogy barmikor mehetek hozzajuk..
 
Ha mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy majd Mohamedhez..- modositom a mondast.. Elemtoppant  a kolostor, csupan Karlstadig ketszaznegyven kilometert kellett utaznomn hozza.. 
 
.Bekukkantok az alagsori uvegajton, aho a kivilagitot teremnben kis tarsasag uldögel.. Most vagy soha, mondom magamban, es a bicajt letasztva, ket nagy szakdt sportszatyorral benyitok a termbe, es köszönök illendöen.. Hej !.. -es hogy Gott nyit or..-- azaz bolodog ujevet..
 
Kis meglepetest lattam az arcokon, es kivancsisagot.. A tanitvanyok öten-hatan a szokasos barna vaszon lepelben a fölödn ulnek a mester szeken egy civil sveddel egy masik szeken levö kompjuter elött..
 
Erkezesmre a tanitvanyok felallnak, egyikuk szeket tol felem, amelyen a mesterrel es a sveddel szemben helyet foglalok, s rögtön mondandomba fogtam..
 
Mikor az uton jöttem, a kolosrtor fele - es nem tudtam, hogy itt van a kolostor -  az jutott eszembe, hogy a nemlenni volna jo.. Hogy a nemlet a legnagyobb boldogsag.. - ami a Buddhizmussal rokon gondolat..
 
itt hosszabban irom le az egeszet..-  az iras közben melyebbre is merul a gondolat...
 
A törtenethez tartozik, hogy szurke es hideg köd lepte a varost, amely a hangulatot is meghatarozta..
Kerekezve, bandukolva, nem gondoltam semmire, csak nezelöldtem a  to, a folyo es a hazak. parkok rengetegeben..
 
Egyszercsak varatlanul egy gondolat villan mgt bennem.. Nem is gondolat, inkabb valami vagy, vagyakozas bukkant fel bennem..Minthogyha a park ködfatyla meglibbent volna es elöbukknat volna valami..-  Valami, ami  lathatatlan ott all a valosag szines karpitja mögött.
 
Mikor megpillantottam, -ez jött elö bennem..-  milyen jo lenne nem lenni.. 
..-szavakban igy fogalmazom meg magamban..-  de nem a szo a lenyeg, mert nem szo, hanem egy latomas sejlett fel elöttem..-
 
A nemlet..
 
Erdekes, hogy a valosagot az ember szavakban ragadja meg.. S ujabb kerdes, hogy a szo jel csupan, vagy a szonak melyebb a valosaggal valo kapcsolata.. - a szo - az Ige - az eredendö, vagy a valosag..
 
Es szellem all e a valosag mögött..- es mi is, ki is az a vilagot teremtö szellem ?.. - es kerdesek folyama..
 
.... ...  .. Valamit megpillantottam, a ködbe burkolozo varos es fak es es folyok valosagan tulit... - bensö latassal, es nem a szememmel..
 
Most jut eszembe, hogy ezt megelözöen, egyik hid fele kzöeledve a szepsen es boldogsagon jart az eszem.
 
Azt  ereztem, hogy mindent athato hideg köd ellenre is valami megfoghatatlan boldogsag jar at... Es nem tudom, de azt hiszem, hogy ez a boldogsag ez a ragyogas, amely felfakad,, a taj rideg szurkesege elnnrere valahogy megsicsak a szurken gomloygo ködben megbujo termeszetböl fakad...
 
Nem tudom megmondani  hogy mi..-  A nyirfak, vagy a ho alol kandikalo pazsit vagy a levegö szepsege sugarozta ezt az erzest..
 
Semmikepp nem a latvany, nem a termeszet latvanyabol aradt ez a feny, mert az szurke es lehangolo volt körulöttem..
 
De hat honnan ez a fenylö erzes ?..- ..es nem is erzesröl, töbröl van szo....
 
A hid fele közelkedtem, es a szepsegre es nöi arcokra gondoiltam, hogy milyen gyönyöru tiszta arcok, a kek szem es a szöken napfenykent rahullo  angyalhaj.. - hogy az mindennel szebb..
 
De nem mert a ködös semmi szurkesegbe takart taj megis többet ad. Annak szepsege elszarad, de ez a feny erösebb, amit erzek..
 
Es az Isten arca jutott eszembe - ha van egyaltalan az Istennek arca, -  akkor az minden szepsegen es bolodgsagon tultesz..
 
..- De ha nincs is Istennek sem arca, sem teste, akkor is, ez a feny, amely a ködös termeszeten athatva is boldogsagot sugaroz, mindennel szebb kell legyen..
 
Es meg kell mondjam, hogy gyakran erzem ezt.. Nem tudom hogyan jön, es nem biztos, megis azt hiszem a  termeszten, a tiszta levegön,a felhökön, az egen keresztul jut el hozzam..
 
A termeszet es a szbadsag.... - es talan a röpke sohajok, imak, amellyel probal a termtö közelebe, fenyebe, oltalmaba ferközni az ember.. Talan innen jlön a feny..
 
Ezt a fenyt a Nordstanban nem erzem, csak furulyaszootra kinyilo  gyerekek csillogo szemeben..
 
Es nemreg egy nagyon elesett es szerencsetlen nö..- el sem hinnenk hogy van ilyen svedorszagban.. Kabatja cs uklyaja takarta  volt a fejet..   Nem latszott az arca..- es sokaig csak allt es tetovan nezett es tszatyrat vonszolva a földön, porazon vezetett kis  kutyajaval tett egy-egy lepepest..
 
Es sokaig neztem, esmikor  hozza lepve az arcaba neztem, akkor lattam.. - es ilyen fenyt eskaåpraztato boldog mosolyt emberi arcon meg soha nem lattam.. - talan egy kisgyerek nez igy a gyertyafenyben uszo karacsonyfa alatt .. -es ez par napja volt mikor nemreg Göteborgba hazaugrottam.. - akkor lattam..
 
Es most tudom, most ertettem meg, hogy ez a feny ez az arc  ragyogott kesöbb ott abban a ködben Karlstadban....
 
Es tudom azt is - es lehet hogy sokan kinevetnek - de akkor is azt mondom, hogy az az öszes haju összetört nyomoirult nö angyal volt..
 
Mikor  kabatjan hatra tolta a csuklyajat olyan feny es ragyogas lett hirtelen, hogy a Nordstan sziporkazo kirakatai szegyenkeztek mind..
 
Es  mikor egy napolyival mnegkinbaltam, akkor abbol az arcbol olyan kedvesseg es szeretet sugarzott, amiröl meg a Biblia sem irt, es amilyen csak a legszebb mesekben ha van...
 
Barki azt hiheti hogy a vallasos fantazia ragadott magaval a menyorszagba...
 
De nem igy van..!..  Tanum az eg es minden csillagok, hogy egy mennyei angyallal talalkoztam...
Es annakm is biztos nyomos oka van, hogy egy nyomorult ember alakjaban jött el..
 
Sok felvetelt es videot is csinaltam rola titokban, de arrol a szeretet ragyogasarol nem hinnem hogy lehetne kepet csinalni, 
 
Es nem tudom hogy a mindenseget betöltö ragyogasr mögött m ivagy ki  lehet..- es nem tudom, hogy van-e arca az Isennek..- de az angyalknak van..
 
...- es megtudtam most, hogy nem a test szamit, hanem a szemben az arcon tundöklö lelek..
 
Barcsak ez a feny ragyogna minden hazban, egy angyal ragyogo  mosolyaban..
 
csavargo