Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


angyalok nyelven furulyazni

2013.07.20
A gyerekek kulönösen erzekenyek a furulya dallamara... Amikor elbukdacsolnak, botladoznak elöttem, sokaid tekingetnek meg hatrafelee, es abrandos arccal  tetovan integetnek is hozzza..Sok kedves pillanatrol meselhetnek..
 
Arab csalad közeledik felem a folyokent aramlo tömegben.. Hosszo göndör haju aprocska kislany toporog szulei között, egyik kezevel anykaja kezet fogva, masikban mackot szorongat.. messziröl felfigyel a furulyaszora, eszreveszem nagyon teszik neki.. Elöttem megall es ahitatal hallgatja a dallamokat..
 
Kisvartatva szulei szelid eröszakkal kezen fagva elindulnak vele, de nehany lepes utan ujra lecövekel,  Hosszu masodpercekig ramszegezett tekintettel hallgatja, ugy tunik, hogy szinte latja a levegöben verebecskekkent röpdösö hangokat.. Apuka apropenz utan kutat, es a kislany fele nyujtja, mire en tiltakozom, hogy inte, ne, nem kell.. - ne törjuk meg a varazslatot..
 
Urra az indulasi ceremoniaja következik, de par lepes utan a kislany krancigalja anyukaja kezeböl magat, es kivancsi lepesekkel indul felem.. Mintha valai csodat latan, vagy valami egi jelenes tanuja lenne, amiröl mas ne tudhat.. megall es az altalunk ismeretlen jelenest igezeteben nez, es hallgatja a furulyat..
Onnan a ffurulyabol szivaroghat ki valami, mert szivvel, lelekkel reatapad, es.. Mintha valamit mondana a furulya, amit mindenkepp meg kell fejteni.. Valami titkos nyelven szol hozza az a halhatatlan hang, ami onnan csalogat elö a furulyas.. Aszulök kinosan mosolyagnak, ök sem ertik, mi törtenik.. Tanacstalanul neznek egymasra, majd ertetlenul ram, de hiaba, mert maam sem ertem...
 
Talan  nem tulzas, ha azt mondom, egy szent pillanat tanui lehettunk...  .. Nem tudom, tud-e beszelni a harom- negy eves kislany, de egy szot sem szol, megis, mntha a tekintetevel beszelne, vagy beszelgetne valakivel.. Nagyon erösen nez, es mintha ertenee, mintha szorol szora ertenee amit a muzsika, vagy a furulyabol szallongo szellem, hacsaknem egyenesen angyal a fulebe  dudol.. 
 
A kislany viselkedese semmikepp sem szokvanyos.. A gyerekek gyakran hallgatjaak szinte megigezve a furulyaszot, de ennek a kislanynak az erdeklödese rendkivuli, egeszen a rabjava lett.. -  igezet, semmi mas..Mintha a masik vilagra nyilt volna kapu hirtelen.. Neha mafam is ugy erzem hogy egy-egy dallam a szivben csendul meg, s engem is lenyugöznek ahogy az ujj trillazik, erint es  ellendul az arasznyi agacskaan, földön tuli erzesek aradnak el bennem is neha..
 
Van valami angyali varazslata a furulyanak, ez letagadhatatlan...- de ezek ritksa pillanatok.  Gyönyöruseggel jatszom a faagacskan.. - föleg akkor, amikor kiurul a Plaza, es alig jarnak.. Akkor a a hatalmas kirakat uveg terme szivszoritoan csendul minden dallam, mintha res nyilna a menyorszag kapujan, es kezukben apro  csengettyuvel csilingelneenek a  keklö selyemesen szallo aranyhaju angyalok ..
 
A valosagrol beszlek, nem alomkep ez. - mondjuk igy hatodik erzek... Letezik egy tapogato, vagy hallo szerv  bennunk, amely tudosit bennunket, amely  ott kutat, furkesz, abban a masik selymesebb vilagban..
Igen.!. Körulvesz minket valami lathatalan burok,  egy a masik finomabb anyag.. - az a burok maar a masik vilagban van.. 
 
A furulya.. !..
 A furulya rezgesei..földön tuli dallamokat fakaszt.. Igen, igen..  A furulya tud valamit, amit mas hangszer nem..Het lyuku varazsvesszö, amely ha megszolal, s ha szivböl, szeretettel, kinyitja azt a tikos kaput.. Megnyitja rest a sziklan.. Atjarot nyit a  ket vilag jközött atjarot.. Ezert elvezik annyira a gyerekek, mert ök kicsit meeg odaat elnek, mert ök egy kicsit meeg angyalok...
 
Most ertettem csak meg.. A furulya tudja megvaltoztani a vilagot, es nem az evangeliumok.. Hiaba a temerdek szo, ha nem nyit rest a sziklan... Erre csaka furulya kepes.
.Nem a szo, nem az imadag, hanem a furulyadal az angyalok, esa Leleknek nyelve .. Ha beszzelnek is, furulya dallal beszelgetnek.. Odaat ez jarja.. Az angyalok ugy beszelnek mint a rigok, cinegek, csak meg annal is szeben..
 
A kislany ertette, amit en sem.. Azert figyelt olyan ketsegbeesett kivancsian, hegy jol hallja, hogy ertse, azt az uzenetet, azon a megfakult,  elfelejtet nyelven.. Pedik erezzuk sukan, es a szivunkig hatol, ha meghalljuk az angyalok, a Lelek dalat abban a föld - egi furulyaszoban..