Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Edwinn.. - Gödel tetele.... Ismeretelmelet.. - Buddha..

2014.01.24
 A göteborgban az evolucios elmeletet tanitjak.. - ezt meseli a Nordstanban  ket  fiatal ..

 
Edvinnel aki matematikusnak tanul, es a baratnöjevel - aki biotechnologia szakos - jokat dumalunk neha..- ennek egyetlen akadaklya csak az, hogy magyarul nem tudnak tul sokat..
 
Edvinn nem hisz Istenben, es semmilyen felsöbb hatalomban,..- de nem epp ezert szimpatikus.. - a furulya hozott össze minket,amelynek hodoloja..- a maga keszitette vacakokon jatszxik, muanyag csöveken, ureges cuccokon...

 
Mar hetek ota nem jöttek es irtam neki par sort, ha van kedve jöjjön.. Az hogy aznap delutan mikor a horpadt festekes dobozomon uldögelve  Faktumos oszlopom alatt - egy hosszu botra rakom a faktumokat amit segedmunkasomnak mondok, mert helyettem dolgozik.. - elelldogal naphosszat amig en furulyazok, olvasgatok, vagy a vasralo forgatagban a vilag hivsgan tunödök ..

 
Epp  elmerulten szunyokaltam - Faktum arulas urugyen, merta hideg es a reggeli edezes , meg a kor elegge kiveszi az embert --  mikor harmonika szolal meg mellettem.. Edvinn az, harmonikalassal lepett meg, es igazan jol jatszik..

 
Kiderul, hogy nem olvasta meg az uzenetemet... - de akkor honnan tudta megis, hogy beszelni akartam vele ?..

 
Lehet veletlennek is mondani, de tunödjunk el ezen is kicsit.. - mi is ez a veletlen...

 
Valoszinusegi törvenyek szerint  lehetseges hogy csak ugy epp most jart a Nordstanban.. - de had legyek hitetlenkedö a puszta matematikaval szemben..

 
A matematika, fizika törvenyein a lathato vilag dolgain, eröin, tul nincs-e valami mas is. amit a muszereink meg nem tudnak  kimutatni.....

 
Had ketelkedjek abban hogy Edvinn csak a veletelen matematikajat követte..- azaz nem követett semmit csak epp erre jart..

 
Az hogy a Nordstanba jöjjön annak valoszinusege eleg nagy mondjuk egy. a 30 hoz... - hogy en irok neki ez is kb ennyi azaz egya 900-hoz, hogy a ketttö egybe esik.. harom evente egyszer lehetseges,..- ha miinden összejön.. 

 
.. Hagyjuk a szamokat.. - ezzel nem bizonyithato hogy van mas vilag., hogy a vilag több annal, ami szamunkra  lathato..  Isten letet pedig vegkepp nehez lenne formulakbol levezetni..
 
 
 
    Kicsi matematika.- es egy csavargo filozifialgatasa .. 
.. noha a matematikan tulit -  es ez is partadoxon.. matematikai uton mar igazoltak..

 
.. erröl szol Church - Gödel logikai tetele.., 
...- amely szerint minden axioma, vagy altalanosabban minden problema rendszerben megfogalmazhato olyan kerdes, amely az axioma rendszer teteleiböl nem levezethetö.. 

 
..- es a kulcsszo itt az, hogy nem levezethetö.. 
Tagitva a gondolatot.. a vilag jelensegei logikai alapon - ilyenek a formulak s a szamok is.. - nem irhatok le..
.. a logika mit  tudomany bizonyitja, .- a matematikai logika semmi kulönleges, ugyanis nem mas, mit a hetköznapi logika matematikai formakba öntve... - nem szamokba !.. 
 
..tehat a logika mit  tudomany bizonyitja, hogy a logika önmagaban veve is korlatos...
 
.... - ez paradoxon, de több annal.. Azt mondja ki, hogy - leegyszerusitve - ..- a tudas nem elegendö ahhoz, hogy a vilagot formulakba foglalva leirjuk, modellaljuk, azaz  bizonyos modon, fizikai matematikai, vagy barmilyen logikara epulö  modon  megismerjuk...
 
 

 
A vilag megsimerhetelen.. -  legalabbis nekem ugy tunik.. - a tudas, a logika, a fizika , a filozofia, es minden ami a gondolkodasbol indul, keptelen a teljessegt megragadni..
... de nemhogy a teljesseget, hanem kicsinyke  reszet sem 

 
 ....- es itt mar  egy ujabb  kerdes... mi az a megismeres...

 
A valosagot  latas hallas, es mas fizkai jellemzök alapjan fogjuk fel es a logika alkotta eszközökkel leirjuk, törvenyeket formulakat  alkiotva ertelmezzuk..

 
..- de ha azt mondjuk, hogy aki masnak vermnet as maga esik bele.. - mar ez is a vilag megismereset jelenti...

 
Az elme boldogsaga, s egyben  tragediaja, hogy gondolkodni,  ismerni kepes..

 
A vilagban nemcsak vagyunk, nemcsak  ösztönöktöl mozgatva elunk, hanem kivulröl vagyunk kepesek szemlelni   önmagunkat, a vilaban, a törtenelmni korokban elö önmagunk... - es az ami rendkivuli az emberben... Van egy kulsö pont amely felette all a vilagnak es amelly nezi, ertekeli a vilagot, es a vilaban levö önmagat az ember...
 
Szemleljuk ami körulöttunk es velunk törtenik,  kepesek vagyunk olyan dolgokrol is tudni amiket soha nem lattunk.. A tudast kepesek vagyunk atörökiteni.. nem ugy mint allatok, hanem maskepp is... - az elme, a legendak, s a betu reven...
 
.. erdekes a tema, a megismeres, a nyelv, a gondolat.. hol a megisnmeres hatara, es van-e egyaltalan.. Nem kell könyveket atragni ahhoz, hogy a szellem baltajaval, fejtöcsakanyaval belevagjunk a vilag-vegtelenbe..
 
A gondolkodas nem vezetett meg semmire....- de a butanak se erdemes maradni. am ki tudja.. Van szemunk, nezunk vele.. ..- van eszunk,  valamit kezdeni kell azal is...
 
...- nagy hulyesegket mondunk,es meg nagyobbakat csinalunk.. - dehat mit tehetnenk mast .. emberek vagyunk..
.. - vagy voltunk valaha..  - meg az evolucio elött... ki tudja mi volt akkor, nem latta senki.. azert talagatni, söt beha gondolkodni jo.. akkor is ha minek..
 
.. nem kell mindennek feltetlenul erteleme, vagy haszna legyen.. - ezt hivjuk ugy,  hogy szabadsag . -ami a legnagyobb kincsek egyike..
 
  A cimmel ellentetben Buddharol megsem irok.. irtam, de kitöröltem.....- igy lesz az iras is paradoxon..
      csavargo..