Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harangocska egy fenylö pokfonalon

2014.03.08
Csipös a reggel, amikor a sziklas erdömböl a varosba indulok..

 
.. - Elhaladok a csapgy gyar mellet es a bicikli pumpalo automatanal megallok, hogy nehany tized  atmoszferaval felnyomjam a bringat... Kisvartava fiatal lany erkezik, hasonlo szandekkal s fiatalos lendulettel  a nikkel hordo masik oldalahoz tamasztja a bicajat... 

 
Hi hi... - csendul felem a lany udvözlese.. Hosszu  vörös haja  szetszorja az ebredö  tavasz meleget,  s a lany  tekintete is ugy csilog mint a hangja, melyet mintha egy ismeretlen csillgvilagbol sodort volna erre a szel..  

 

 
Nem a lany udesege, hanem a hang az, ami megragadott... -a hang lehet szaraz, sznvtelen, ures es lehet elettel szertettel lelekkel  teli. mint a lanye..

 
  Tiszta lagy mollkent  szolalt meg a hej hej, mint a fuszal hegyen megcsillano esöcsepp, vagy a napfenyen jatszo pokfonal... Es ezen a fonalon ott fenylett a tavasz, es a  hajnal es az elet es vele  szolt a rigo es a  cinegek mind,  akiknek a futtyere  ebredek az erdöben reggelente, ahol a vilag  elöl menedeket taltalok.....

 
Aprocsaka szo csak ez  hej-hej,  de eleg ahhoz, hogy viragba boruljon a hervado lelek... 
 
'Megtöri  es mely barazdakat ro az ember arcara olykor  az elet, ahogy Iget elnezem, aki a szeken alszsziik most is, negyveneves kiszelktaltkent.. - aki barmelyik arusnal, vagy ujsagironal, profeszornal, bankarnal minisztrenel, is kulönb, es akin csak atneznek megis, ugy mintha nem is letezne..
 
Pedig Inge maga a csoda, es ezerszer kulönb mindnel aki buszke arra hogy valaki... - meg akkor is ha megsem az egek kuldötte, hanem egyszerencsetlen flotas..- ami nem igaz, mert tiszta ertelmes, es lehetne egyetemi tanr, de maga valsztotta a sorsat az biztos, es hosszas vivodas utan...
 
Azt sem tudom, miböl el, mert neha latom egy napolyit ragcsalni, es jön-megy mindenfele, es alszik itt - ott utcan, allomason,  parkokban.. - es nem egy lecsuszott csöves, hanem maga az embero meltosag... - nem is ertem hogy lehetsges, hogy törtrnhet  ez meg..
 
 ...    Szenvedes nelkul persze nem megy, es nem is erdemes elni... .- hisz a  fajdalom  tesz  igazan emberre.. ...
 
Na akarhogy is van, ez a harangocskaknet csendulö hej  a megvaltast jelenti nekem, amikor  mintha minden fordolna most  ellnem, a Faktumbol kiraknanak, es ezer mas, hogy eltuntesenek innen, egy haza,  jogok tarsak es jövö nelkuli szamkivetettet, es leirni mint mesteremet  Inget,.. - talan csdak azert mert nem hodolunkj be, mert szabadok akarunjk lenni, vagy nem is tudom miert..
 
Mintha  az eletet, a fenyt öntene belem forrsasabol  a lany gyermekien tiszta udvözlese...
 
Hogy lehet ilyen ereje egy szonak ?.. - titok van ebben..
Nem tudom miert de mindig mas vilagokra, meg angyalokra gondolok..- lehet hogy fantazialok csak, de a fene se tudja.. - lehet hogy raerez az ember olyan dolgokora amiröl  csak a mesek szolnak, vagy aaz eltorzult vallasok..
 
Igenis hogy van mas vilag, es van mennyorsag is, amelyik megnylik neha, es megcsendul az egi harangocska  egy fenylö  pokfonalon..

 
    hill ..- a csavrago