Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Level Tapasanak..

2014.01.30

 A Stockholmban elö magyar szarmazasu Tapasz ur a Krisna tudatuak Svedorszagi föguru,... 

    Tisztelt Tapasa Ur !

 Ön is magyar leven, magyarul irom e levelet..

     A vallasi iranyzatok nagy tisztelöje vagyok, amennyiben sajatos modjukon az Igazsagot keresik. A Hinduizmus  Krisna  iranyzata is rendkivul erdekes szamomra, A Bhadavad Gitat regebben olvasva,  Krisna es Jezus közti hasonlosagok, athallasok melyen elgondolkodtattak ...
 
Amiert irok Önnek az a Göteborgban meghjelent Krisnasok könyvarusitassal es koldulassal kapcsolatos magatartasa a Nordstanban...
Melysegesen felhaborit az a mod, ahogyan mindez törtenik...
- elöre is elnezest kerek a bantonak tunö, erzelmileg is motivalt kifejezesek miatt..

 
A napokban ket Krisnas jelent meg a Nordstanban, de karacsony tajan heten nyolcan, invazio szeruen megszalltak a Nordstant a Krisnas aktivistak,akik raadasul magyarorszagrol erkeztek a feladat elvegzesere... 
 
Mar akkor is feltunt, milyen tolakodo csaknem követelö modon szolitjak le az embereket...- az emberek ele allva, utanuk szolnak de ha kell utanuk mennek, vagy inkabb koslatnak, es mint a piocak tapadnak az arra jarora.. - A koslat szo pontosan fedi az aktivistak fellepeset - Pireneusi birkapasztor tapasztalataimbol meritve mondghatom,  a kos hajtja ep igy a jerket..
 
Kerem ne lepeödjön meg a kifejezes nyerssegen, de egyenesen akarok beszelni....
 
 Alapvetö problema es ezert elsösorban a rendszer mozgatoi felelösek - az. hogy a vallas hirdeteset, illteve a könyv arusitast  összekötik a koldulassal.. - es ez vilagszerete igy törtenik a Krisna mozgalomban..

 
A jog nem tudom rendelkezik-e erröl, de sajat erkölcsi erzekeim szerint e kettö sehogyan sem fer össze.. - Ezt igazolja az, hogy sem a Keresztenyek sem a Muszlimok ezt igy nem teszik... Amennyiben könyvet arusitanak is, azt elsösorban is korekt, elöre szabott aron teszik, es a penz gyujtest nem csempeszik hozza...
 
Itt az egyik  csunya csusztatas, amit eleg undoritonak, vissztetszönek tartok.. - ugyanis,azal hogy összekötik a kettöt, de becsapjak az embereket... Latszat szerint a vallast hirdetik, de amikor erdeklödve megallnak az emberek, a Krisdnarol ejtett szvak utan ugyesen, ravasz modon atternek a penzugyekre.. - mondvan hogy szegenyek ertkeztetesere gyujtenek, egyben a könyveket ajanljak, melyre nem mondanak arat  csak amennyit gondol az illetö vasarlo... Am ha az összeg nem megvfelelö akkor visszakerik a könyvet, es egy brossurat nyujtanak at...

 
Az  ilyen csusztatott formaban törtenne az arusitas, az emeberk felrevezetese...
 
Felrevezetö önmagaban az is, hogy bizonytalan a könyv ara, nincs  meghatarozott, vagy iranyado összeg a könyvekre....  bizonytalan, elmosodott, vagy inkabb szandekosan elmosott az is hogy könyvert kerenek-e  penzt, vagy etkeztetesre, vagy mas adomanyra.. - Csusztatasnak, vagy csalasnak nevezhetem...
Ez nyilvanvaloan a csusztatas, de jiobb ha jogi formulat hsznalok nem egyeb mint csalas...  A vasarlok, adomanyozok felrevezetese nyilvanvaloan nem veletlen, hanem szandekos elöre megtervezett - evtizedek ota gyakorolt - uzletpolitika..
 
Hogy miert nem erzik csalasnak, a vasarlo, vagy adomanyozo becsapasanak a vallasi vezetyök ?.. - egyszeru a valasz,.. Azert, mert eminens erdekeuk a minel töb penz, a minel nagyöbb profitbevetelek megszerzese.. - nem mintha a vallas nem lenne fontos de a penz lassan befurakodott a Krisna tudatu guruk, es hivek fejebe, szivebe is..

 Az is a csusztatas, felreveztes egyik modja, mikor élhallgatjak azt, hogy a Krisnasok sajat celjaikra - Krisna telepek muködtetesere  forditjak a begyujtött penzek egy bizonyos hanyadat.. - erröl soha nem ejtenek szot, hanem csak a szegenyek ellatasarol. beszelnek.. Ezzel ugy tunteik fel magukat, mintha kizarolag masok erdekeben tevekenykednek, es gyjtenek, s mintha magikra nem forditanak a penzekböl semmit.. 
 
 Masik csusztatas,es  megtevesztes az, hogy alairatnak egy papirt, az adomanyrol, amennyiben  valaki nagyobb összeget nyujt at... ugyanakkor nem közlik hogy hol lehet ellenörizni az adomany felhasznalasat..
 
Az alairas bizpnylatkent ertelmezik az emberek, amivel megnyugtatjak öket a penzek tisztesseges felhasznalasaarol..
Ezzel a processzussal azt a latszatot keltik ,  hogy an penzekkel kapcsolatban minden jogszeruen törvenyesen tisztan, barki elött atlathatoan törtenik..

 - Ez  azonban sajnos  csak  latszat, ugyanis  a penzek utja atlathatalan, kivulallok szamara nem követhetö !.. - Senki sem tudhatja kikhez, hova, milyen kezekbe jut, milyen felhasznalasra kerul a jotekony celra adomanyozott penze...
Ha Ön tud ilyen nyilvanos  kimutatsrol, esetleg online elerhetösegeröl, kerem közölje velem...

 
Az alairasra egyebvkent valoszinuen azert van szukseg, hogy az esetlegesn megtevedt koldulo szerzetesek ne sikkaszthassak el a penzeket..
 - Arra azonban nincs mod, hogy az adomanyozok is követhessek a penz utjat, es a feljebbvalok ne sikkaszthassak el, illetve ne masra forditsak masra mint amire kerteek, a befolyt penzeket..
 
Nem akarok melyebb vizsgaliodasba bocsatkozni, legyen egyenlöre ennyi, amit kifogaskent emlitenek...
 
Azt is jeleznem, hogy a koldulas, es a vallas összekapcsolasa a Vallast es a hivek szemelyiseget is tevutra viszi, eltorzitja..
 
A felteteles reflex egyszeru pszichologiai törvenye szerint, az egymassal öszekapcsolt ingerek közös tudati egyseget teremtenek..- Amikor a koldulast, gyujtest összekapcsoljak a vallas hirdtesevel,  akko a tudatban a lelekben, a penz kepzete es a vallas is összefonodik...- ami talan nem a Krisna vallas erdeti celja..
 
Mivel a Nordstanban ujsagot arulok, orakon át voltam kenytelen szemlelöjeve valni a Krisnasok viselkedesenek... - nemtetszesemnek többször hangot adtam szamúkra.. tudni fogjak kiröl van szo..
 
.Soha nem tudtam eldönteni, hogy olykor a zaklatas hatarat surolo viselkedesuk vallasi fanatizmusbol,  penzehsegböl, vagy pedig a Guruk altal kiadott feladatnak törtenö  megfeleles kenysszerböl fakadt-e.. 
 
Azt hiszem mindharom motivum szerepet jatszik sztahanovista aktivitasukban.. 
 
Nyilvan penzre szuksege van meg a Krisnasoknak is.. Akik szerint az anyag kaprazat, mely a lelket a Maya fatyolba göngyölve ejti rabul..
- Persze annak aki  hagyja es nem ebred ra  a valosagra..., az anyagiassag inkabb negativ modon szerepel a Krisnasok eletben..
 
Egykuket kerdezve erröl azt felete, hogy penzt gyujtenek ugyan de a penztöl szabadok...
 
Nem kivanom leirni egyik megrazo törtenetet aminek tanuja voltam es amely a penz utani hajszarol egyertelmuen tanuskodik... - nem szeretnem, hogy megszegyenitsek az illetöt a töbiek, illetve az elöljaroik  elött, akik maguk is eppugy gondolkodnak..
 
De azt az enyhebb esetet megemlitem, hogy mikor a Krisnasok Göteborgi konyhaja  utan tudakozodtam, azt mondta a rangidös kerdezett, hogy ott nincs ingyen etel, hiaba megyek oda... - de azt nem mondta, hol kaphatna etelt egy hajlektalan.. - aki vagyok magam is... - nem beszelve honfitarsuk vagyok, meg ideiglenes szallast is talahattak volna,talan nekem..- de Krisnasoknak persze ez nem szamit, magyar, vagy nem magyar, a szeretet szamukra  hatarok nelkuli, egyetemes .  
 
 Egyik kerdesemre hogy - nem szedit-emeg benneteket a penz ?- azt valaszoljak a szerzetesek hogy ök szabadok a pernztöl, de nem ezt igazolja a tanitvanyok magatrtasuk.. De hangsulyozni kivanom, hogy ezert nem a tanitvanyok felelösek, hanem a vallasi mozgalom vezetöi, akik a rendszert ilyen modon muködtetik...

Az az igazsag miatt be kell valjam, hogy kaptam egyik szerzetestöl egy kisebb könyvet es ingyen, ami azert tanuskodik a vallasbeli elkötelezettsegröl, netan joszandekrol is, de ami ennel fontosabb lett volna szamomra, arra nem sikerult idöt szakitani egyikuknek sem az  egy honap alatt hogy vallasi kerdeseiröl is elbeszelgessenek velem.. Jo nehany erdeklödö vallasi kerdesem volt hozzajuk, amiröl beszelgetni az elfoglaltsaguk miatt nem ertek ra...- a penzgyujtes, illetve a feladat fontossga  lefoglalta öket..
 
Nem tudom mit mond Krisna a vallas hirdeteseröl,, de Jezus ugy hagyta ingyen vettetek, ingyen adjatok..  - ne tudja a bal kez, mit akar a jobb...  - nezzetek az eg madarait... - tudja a ti Mennyei Atyatok mire van szuksegetek...
 
Jogi utra nem kivanom vinni az ugyet, de kerem gondolkozzon el az itt leirtakon. - Arra kerem, ne vonja felelössegre a szerzeteseket, mert nem ök a felelösek hanem azok akik ilyen meghatalmazassal, es oktatassal kuldik öket az emberek köze....
 
A tisztelet es a tolerancia minden ember szamara erkölcsi alap, de a  vallas hirdetöi szmara kituntetetten az... - ...- kellene legyen...
  Valaszat varva..
 
Tisztelettel  lakos dezsö  Göteborgi hajlektalan   
                                                     ..  Hare Krisna  Hare Krisna  Krisna Krisna   Hare Hare
 
 a le nem irt törtenet.. A szerzetes egy sovany,, talan beteg afrikai lanyt gyötört a kirkat mellett.. Amikor veget ert a tortura, odalepek a szerzeteshez, mondva hogy nem latod, hogy milyen nyomrult,  nincs penze.. mire a valasz.. - nem lehet azt tudni... - ez az lapmotivaciot , amit amugy nyilövan maguk tagadnak, vilagosan arulta el..
 
  egy csillagokkal csavrago   hajlektalan