Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Otthon lenni a mindensegben..

2014.02.02
Hirtelen jött az olvadas..  - az ilyen februari felmelegedes meglehetösen ritka meg Göteborgban is.. A hetek ota tarto kutya hideget es havazast felvaltotta a hirtelen jött meleg es az esöben lassan  aszotta lesz a ho is...

 
Nem az idök jeleiröl akarok szolni, azt a hivatasos vilagvege varok megteszik helyettem is..

 
  Reggel, taborhelyenröl lefele botladoztam a pakkokkal, amelyek  tul könnyuve is valtak a mindennapos  trening miatt, ugyhogy hamarosan köveket kell raknom belejuk..

 
Varazslatos szepseget nyujt  a havas taj.. - Lefelee haladva, utamban allo hatalmas  sziklatömb mellet allok meg, es hosszasan nezem.. .. -  aprocska fenyö erdönek tunö mohatelepek kandikalnak elö, a sziklakra rongyos  takarot teritö  ho alol..
 
.. Hihetetlen a hasonlosag a moha erdö es a hegyet uralo fenyves között.. 'A sötetzöld parazsan izzo aprocska eleven erdök  eppugy az elet jelenleteet, , szepsegeeet, s szelid, de ellenalllhatatlan erejet hirdetik, orias testvereik oltalam alatt..

 
Leerve a hegyröl, sut  mar a reggeli nap.. A ho a fu es a fak a hegy a fenylö nap, az egen uszo felhök azt sugjak hogy mindennek  helye van itt, es minden kimeletlensege dacara, azert bizony megiscsak otthonunk valahogy ez a gyönyöru mindenseg...

 
Igy tunödver, felbukkant egy kep hazulrol, -  Dozmat, az erdö, a barlang kunyho melege,, s ahogy kalyhaban izzo tuz fenye pasztazik a gerendakon..- s egy masik  kep, mikor utnak indultam a tavaszi reggelen, es mirci ugrandozva arnyekkent jött velem, lelesitve itt-ott körmeit az akac törzseken... - mennyire otthonos volt minden, mint talan valaha anyam öleben..

 
Mi a hasonlosag a kettö között ? .. - gondolkodtam el... - Es megertettem, hogy semmi mas, mint a szeretet.. A szeretet ami megszepit mindent.. Ez sugarzik a termeszetben mindenböl.. Az ipar termelte ember alkotta, gyurta betonbol, gepekböl, femböl, panelekböl a halal.. - igy erzem mindeg, noha ebben elek. ebben is elek, elunk..

 
A termeszet nelkul hamar meghalnank.. - azt hiszem..- ha kihalnanak a mezök, a viragaok, a fak, megfagyna az elet is.. - mint ahogy bizony egyre fagy az emberben a lelek..

 
A termeszet a szeretet maga.. - akkor is, ha vad, kimeletlen neha..
Es ami nagyon fontos.. - ez a szo nem fogalom, nem nehany betu csupan.. -  itt masrol, a csodarol van szo.. 
 Legjobb ha ki sem mondjuk e szot, ami, amely, aki a hegyekböl, felhökböl, egböl, földböl, viböl sugarzo luktetö eelö eleven erö..-  husba csontba, szivunkbe, lelkunkbe  hatolo elet..
 
 - Az elet nem mas mint ragyogas, feny es oltalom.. - a mindenseg nem tuzben, henem szereteben izzik... -  a szeretet nem erö, nem targy, nem fogalom., hanem egy tucsökdalban eelö földön tuli,  Szent es  Titokzatos... - Ö hatja at, Ö dobog, Ö ragyog minden porszemen, es minden csillagon .....

 
Mindig tudtam, barhova vessen is a sors, otthonra talalok akarmerre,  mert ez a titokzaros - nyilvanval, kimondhatalan,  minden faban, minden patakban, minden mogyorban, dioban,  roka lyukban, cinege dalban ott var rank, ott ragyog, ott van..

 
Mikor az erdöt, mezöt. hegyeket jarod, s a szel feled  hajlitja az agat, s veled bandukolnak a  fellegek, ugy erzed hiurtelen neha, hogy valaki atölel.. Nem tevedsz , mert akkor az ölel meg eppen, ki szulte a mindenseget, s vele egyutt teged... 

 
  csavargo